2011-08-31

Visst har vi sett bilden...men vad är det?

Ni har troligtvis sett bilderna både på papper såväl på en del webbsidor, de sk. qr-koderna (QR-Quick Response). Men kanske har ni inte testat dem. I korthet handlar det om att istället för att ha en lång adress som man ska memorera eller skriva upp (med risk för felkällor) så kan man istället med en smartphone ta ett kort av bilden och vips så händer något. Det kan vara det att du blir direktförflyttad via den mobila webbläsaren till en annan sida eller så innehåller koden kontaktuppgifter eller börjar att installera ett program. Egentligen så är det fantasin som sätter gränser för vad man kan hitta på med dessa. Varför inte sända ut en inbjudan till något event på detta sätt eller sända en kartbeskrivning.

Läs t.ex. SocialTimes intressanta lösningen en person skapat för att kunna hålla ett föredrag men inte har möjlighet till att använda datorprojektor. Jag har under tiden jag funderat över qr-koder kommit på flera sätt att använda dessa under föreläsningens gång...mycket roligt ska det bli.

Testa var denna länk tar er
För att skapa en sån här kod så är det enklast att gå in på t.ex. Googles URL-shortener goo.gl. Fördelen med att nyttja goo.gl är den att du faktisk i efterhand kan få statistik över hur många som nyttjat din länk eller qr-kod samt återkomma till de koder du sedan tidigare förkortat. Om man inte vill nyttja Googles tjänster kan man gå in på BeeTagg som erbjuder samma lösningar som Google.

Det krävs dock att du har ett program i din smartphone som kan läsa av qr-koder, det finns gott om dem och nedan ger jag endast ett förslag men som fungerar på de flesta enheter.

Kategori: Nytta
Operativsystem: Alla smartphones, se lista över olika mobila enheter på BeeTagg
Pris: Gratis



2011-08-30

Varning: Börja inte spela Wordfeud!

En del spel blir man verkligen beroende av. Wordfeud är Alfapet i digital form och helt plötsligt har det gamla spelet fått en nyrenässans. Skillnaden är inte stor förutom att nu måste man inte sitta vid samma bord eller krångla med små brickor som skall vändas upp och ned. Det som är spännande med denna app är att oavsett ålder verkar alla gilla det. Jag har introducerat det för mina barn (dum idé) som nu inte kan slita sig från att skapa nya ord och utmana mig. Men samtidigt är det helt fantastiskt, att en 10-årig pojke så gärna vill fundera över stavning och meningar. Detta är en pedagogisk revolution som egentligen är så enkel. Digitalisera en gammal klassiker, gör det möjligt att spela online och helt plötsligt så vill alla fundera över ord och stavning. Wordfeud har stöd för push-notification vilket innebär att man mitt i natten kan få ett meddelande om att nytt drag har gjorts av motståndaren. Det är också möjligt att spela med flera personer samtidigt, dvs ha flera spel igång.

Jag läste för en tid sedan en Tweet på Twitter som var rätt intressant...det visar sig att det har blivit lite renare på skoltoaletterna. En förklaring till detta kan vara att nu sitter killarna på toalettstolen då de samtidigt pysslar med mobilen. Om det är sant låter jag vara osagt.

Program: Wordfeud
Kategori: Nöje
System: Android, iPhone
Pris: Gratis (men för att slippa reklamen får man betala 22 kr)

2011-08-29

Samarbeta med Glassboard

Om du vill skapa en privat grupp för samtal (t.ex med ett gäng elever/studenter eller kollegor) men inte vill blanda in dina sociala mötesplatser till arbete eller projekt kan Glassboard vara ett bra alternativ. Genom att använda en särskild app just för det speciella projektet eller den privata gruppen så kan man fokusera just på det man ska och slipper dessutom att mailbomba varandra med små korta meddelande. Det är kort och gott ett socialt medium men i miniatyr. Det är mycket enkelt att komma igång och all kommunikation sker helt enkelt via mobilappen (varför blanda in datorer?). Givetvis finns push-notification men det går också att stänga av den med sk. Quiet Hours vilket innebär att man inte behöver bli störd av notiser när den är aktiverad.

Vidare är det bra att den har stöd för flera mobila plattformar.

Program: Glassboard
Kategori: Nytta
Pris: Gratis
OS: AndroidiPhoneWindows Phone 7 (ska finnas på denna adress, dock ej när detta skrevs)

Google navigator för Android-gratis är gott

Så kom den till slut till Sverige, Google navigator. Den har funnits länge i USA och jag har verkligen efterlängtat den. En gratis navigator i telefonen som faktiskt fungerar. Gratis är kanske en sanning med modifikation för det krävs att man har en 3G-uppkoppling om man skall resa längre sträckor. Vidare bör man köpa till en laddare för bilen för 3G i kombination med GPS drar ström...mer än vad man tror.

Varför jag gillar denna är just för att jag slipper köpa en dyr navigator som skall sitta i bilen endast för att navigera med, med en navigator blev smartphonen ännu smartare. Google navigator får du med automatiskt när du uppdaterar Google maps och det bör tilläggas att Google Navigator är i beta stadium (vilket i stort sett allt som Google gör brukar förbli i ;-) ). Fördelen med Google nvigator är också den sociala funktionen då man kopplat samman navigeringstjänsten med Places och Latitude. Med places är det möjligt att hitta nya ställen att kanske äta på samt även att rekommendera stället du just stannade till på. Med Latitude så kan du för din omvärld berätta var du håller hus. Så nu finns det ingen anledning till att inte köra med GPS när du inte känner till vägen, rösten som talar gör det korrekt och de gånger jag har testat har jag kommit rätt.


Kategori: Nytta
Pris: Gratis
OS: Google Navigator krävs Android 1.6 eller senare.


Se mer nedan:



Lagring i molnet för mobila enheter

Våra mobila enheter har rätt mycket lagringsutrymme men det finns alltid behov av mer, eller kanske än mer viktigt, att kunna komma åt information oavsett vilken enhet man nyttjar. Det brukar kallas för "molnet" när man lagrar information utanför själva enheten. För mobila enheter finns det idag ett stort antal tjänster att nyttja, en del erbjuder mycket utrymme medan andra erbjuder stor variationer och utbyggbarhet.

Samtliga molntjänster jag nämner nedan är sådana att de kan nyttjas i en mobil enhet såsom en smartphone eller läs/skrivplatta. Samtliga kräver att man skapar ett konto. Den stora fördelen med detta är att om man lägger upp en fil på ett ställe så synkas den automatiskt med alla de enheter som man knutit till tjänsten.


Dropbox är den molntjänst som flest känner till och som många nyttjar. Dropbox erbjuder i sin gratisversion 2 GB lagringsutrymme vilket räcker rätt långt så länge man sparar dokument. Om man däremot vill lägga upp bilder och musik så kommer utrymmet att snabbt minska. Du har möjlighet att få mer utrymme om du tipsar andra om Dropbox och anger dig som kontakt (referral), du får då 250 mb för varje ny medlem som du "rekryterar". Lagringsutrymmet kan då i gratisversion bli maximala 8 GB.

Dropbox finns för alla smartphones samt läsplattor samtidigt som det också finns program för datorn att synka med. Det hela är enkelt och i stort sett det enda man måste komma ihåg är vilket användarnamn och lösenord man har på Dropbox för att få synkningen att funka mellan olika enheter. Det går också att enkelt dela filer och mappar med andra som man lagrat där. Det som är bra med Dropbox är att de har sk. versionshantering vilket innebär att Dropbox för logg över vilka filer som skrivits över mm.Du kan vidare koppla samman många andra tjänster till Dropbox och om du går in på denna sida ser du vilka program/appar som har stöd för Dropbox för en mängd olika enheter. Dropbox har ingen övre gräns för hur stora filer man kan ladda upp (förutom om du gör det via webben för då ligger gränsen på 300 MB)

Sugarsync är ett alternativ till Dropbox. Även den har stöd för olika enheter och lagringsutrymmet är större än för Dropbox och erbjuder 5 GB för gratisversionen. Det är möjligt att även här få mer utrymme om man får fler att gå med (för egen del ligger jag uppe på ca 15 GB tack vara att mina vänner har skaffat ett konto). Det är möjligt att på samma sätt som Dropbox att dela filer och mappar och det jag uppskattar är den sk. "Magic Briefcase" där de dokument som jag lägger där dyker upp på mina andra enheter. Fördelen med Sugarsync framför Dropbox är att det inte finns någon övre gräns för hur stora filer man får ladda upp. Vanligt är att man kanske får ladda upp en fil som är max 1 GB men det gäller alltså inte här.

Box.net erbjuder också 5 GB i sin gratisversion med möjlighet till mer utrymme om man får fler att nyttja tjänsten. Nackdelen är att den maximala filstorleken i gratisversionen ligger på 25 MB vilket är lite väl snålt tilltaget idag anser jag. Box.net har en fördel i att man kan integrera tjänsten med t.ex. Google Apps så att man kan synka med dokument eller kalender på Google: se lista över intergrationsmöjligheter här.

Skydrive är något av en outsider då tjänsten inte har samma stöd för mobila enheter som de tre ovan. Skydrive är Microsofts onlinetjänst där alla som har ett Live/hotmail-konto får tillträde till 25 GB utrymme samt möjlighet att arbeta med Microsofts officeprogram online. Det går att komma åt filerna med Android i programmet Sorami samt med Windows Mobile 7 (Mango), däremot inte med Apples produkter. I och med att man får så mycket som 25GB helt gratis är detta alternativ ändå värt att överväga för de som vill lagra sina bilder online t.ex.

Det finns utöver ovanstående en mängd olika gratisalternativ och dessa kan ni finna genom att klicka på denna adress. För en jämförelse mellan de olika tjänsterna kan man gå in på Sugarsyncs sida där man ställer flera tjänster mot varandra (det bör dock understrykas att detta är Sugarsyncs jämförelse)

Om man ska säga något om vilken som är bäst så låter jag det vara osagt. Det är upp till var och en att fundera på vilka behov man har samt vilka enheter man nyttjar mobilt.

2011-08-28

Svenskens hemligaste app

Det finns en del saker som vi ogärna talar om inför andra. Traditionellt sett  har vi inte velat tala om vilket politiskt parti vi sympatiserar med eller röstar på men kanske är vi än mer hemlighetsfull när det handlar om våra favoritställen för svamp. Och vem har inte irrat i skogen för att finna det där svampstället som var så bra förra året...men nu hittar man inte dit. Sen känner vi nog igen situationen när vi står och funderar över den där svampen och inte är riktigt säker på om det är en ätlig sådan eller inte. Eller vem har inte någon gång gått lite för långt in i skogen i jakten efter de underbart gula kantarellerna för att sedan upptäcka att man inte riktigt vet var man är?

Lösningen på detta är nästan Svampguiden. Jag skriver "nästan" då vi inte ska vara helt säker på att svampen man plockat verkligen är ätbar, vi kan göra fel trots appen. Men Svampguiden som finns både för Android och iPhone är verkligen i sig en guldklimp. Inte minst för att slippa bära med sig svampboken utöver allt annat som ska med i skogen.

När du finner en svamp som du är nyfiken på kan du dels välja att jämföra den med bilder som finns i appen men det går också att utifrån hur den ser ut avgöra vad det är för svamp, listade efter  namn, ätlighet eller grupp (du kan t.ex. få reda på vilken svamp det är utifrån hur den ser ut i skaft och på undersidan mm). Om du vill återkomma till detta svampställe så kan du sätt en nål där med GPSen så att du kan återkomma året därefter igen till exakt samma ställe. Den kanske minst använda funktionen måste vara att dela informationen vilket man i dag kan göra endast via e-post. Men vem vill dela sitt favoritställe? Jag tror att denna app är den som absolut minst behöver stöd för sociala medier för alla vill vi ju behålla vårt favoritställe för oss själva. Kanske är det så att gränsen för vårt sociala delande på nätet går vid svamp.

För den som kan lite om svampar så rekommenderar jag denna, men även för den som kan mycket om svamp kan appen förändra svampplockandet då man nu får nya möjligheter till att återkomma till samma ställe samt att utöka sina områden. Appen har också tips om hur du kan rensa svampen och konservera den mm.

Det jag saknar är en exportfunktion för alla svampställen man lagt in så att om telefonen blir stulen så finns mina platser kvar.

Kategori: Nytta
Plattform: iPhone/Android
Pris: 22 kronor för iPhone/ 23 kronor för Android




2011-08-26

Fiffig app för röstigenkänning

Det blev rätt på en gång
Jag tog just del av ett tips om appen Dragon Dictation för iPhone/iPad skapad av det brittiska företaget Nuance. Det är en app som låter en tala in det man vill få sagt och som sedan via taligenkänning skapar en text av det man just sagt. Jag har under åren textat många taligenkänninsprogram och alla har mer eller mindre varit rätt kassa. Därför blir jag förvånad över hur bra Dragon Dictation funkar. Talar man bara tydligt nog så blir det rätt så lätt. Detta innebär att det går fortare att komponera ett SMS eller kanske få sina tankar nedskrivna utan större problem. Jag kan tänka mig att en del väljer att göra detta när man kör bild vilket kanske inte är att rekommendera, fortfarande finns distraktionen där.

Efter inspelningen är det bara att sända texten antingen via SMS, Twitter eller Facebook. Enkelt och bra...skulle vilja säga...fiffigt.

Jag har inte funnit något liknande program för Android men skulle någon känna till en sådan får man gärna meddela det nedan.

Kategori: Nytta
OS: iPhone/iPad
Pris: Gratis

2011-08-25

Dra nytta av din smartphone

Det är få som verkligen drar nytta av alla möjligheter som en smartphone kan erbjuda. Det går att göra så mycket mer och när man dessutom kan spara in pengar genom att använda en liten app...då blir det riktigt intressant. Låt mig förklara med en berättelse:

Jag var med min dotter på en leksaksaffär och hamnade framför hyllan med spel för Playstation 3. Dottern som gillar Harry Potter ser ett spel som hon gärna önskade sig men när vi tittade på priset såg vi att spelet ifråga kostade 699 kronor vilket var väl mycket tyckte jag. Jag sa till min dotter att jag ville undersöka om detta spel fanns någon annanstans till ett billigare pris varpå jag tog min smartphone och via appen Pricerunner skannade in EAN-koden. Några sekunder senare fick jag veta att samma spel fanns på en nätbutik för 299 kronor. Valet var enkelt...vi väntade med köpet och kunde beställa senare till ett helt annat pris.

Detta är till nytta för oss som inte vill betala överpriser, visserligen kan man lägga in en etisk aspekt som innebär att man ska stödja den lokala handlaren men i detta fall var det en stor multinationell leksakskoncern som jag anser borde kunna pressa priserna något mer.


Vilka appar finns det då att nyttja för detta ändamål. För iPhone finns det två lika goda alternativ, det är Prisjakt (Android och iPhone) och Pricerunner. Visserligen finns dessa två appar även för Android men i prisjakts fall så finns här ingen möjlighet till inskanning via EAN-koden vilket gör att denna app inte är god nog för att tas med här.

Poängen är att det ska vara enkelt och har man bara en 3G-uppkoppling så kan man göra detta var man än är. Sen är det upp till var och en att välja hur man vill göra därefter. När jag jämfört de båda företagens tjänster så kan jag inte se att någon app är bättre än den andre vad gäller att hitta lägsta pris. Ibland så blir det skillnader men inte farligt så att det stör.

Jag rekommenderar alla att skaffa en app för att kolla priser. Det fungerar klart inte på mjölk eller sådana artiklar, men däremot på kapitalvaror och då tycker jag att man ska använda appen för att kunna argumentera med säljarna för att få ned priset.

Det finns andra appar som gör liknande som t.ex. om man vill köpa en bok, t.ex. Bokus-appen för iPhone.

Om ni har fler förslag på appar som gör samma sak som de som nämnts ovan, skriv gärna förslag i kommentarsfältet nedan.

Mötesapp för ipad

Hur många möten har man inte suttit på och känt att hälften av deltagarna inte har förberett sig eller ens orkat öppna de bifogade dokumenten som man försett dem med? Detta kan visserligen bero på flera skäl, kanske har man fel medlemmar i gruppen eller så skapar man inte förutsättningar för ett bra möte. I vilket fall...ibland har man möjlighet att nyttja tekniken till att göra något nytt och som förhoppningsvis också skapar större koncentration.

Kanske kan Idea Flight vara en av lösningarna för att åstadkomma detta. Hela konceptet bygger på ett flygplans-tänk där den som håller i presentationen är piloten medan vi andra är passagerare. Jag sänder ut mina filer till deltagarna i förväg och kan sedan via min iPad styra presentationen i mina kollegors iPad. Det går samtidigt att göra noteringar på de sidor som visas. Sedan finns enkla koppling dels till LinkedIn för att koppla samman personer eller bjuda in till mötet samt  Dropbox för att spara filer. Genom att se vilka som finns med i passagerarlistan (LinkedIn alltså) så får man en god överblick över deltagarna i mötet.

Appen skulle definitivt kunna fungera i skolor när man går igenom saker tillsammans.

Sen är det frågan...hur många arbetsplatser har försett varje medarbetare med en iPad?




Kategori: Nytta
Pris: Gratis som "passagerare". Pilotuppdragering: 55 kr
Plattform: iPad

2011-08-24

Musik online - tre +ett alternativ

Detta inlägg handlar i första hand om musik, i andra hand om appar. Det finns flera musiktjänster och i Sverige är Spotify och Wimp de mest kända. Till de lite mer okända tänkte jag också ta upp Grooveshark och Google Music. Varför jag tar upp just dessa är för att de alla är tillgängliga i Sverige samt att de tillåter mobilt lyssnande.

Nedan kommer några korta beskrivningar samt en liten avslutande text om vad man ska välja

Spotify känner alla till och har mer eller mindre blivit standard för musiklyssnande inte minst hos den unga populationen. Det finns flera olika abonnemang och i premiumversionen som kostar 99 kronor i månaden så är det möjligt att lyssna via mobiltelefon eller läsplatta (givetvis från dator också och numera också TV). Spotify är lysande på många sätt och för den som vill slippa reklamen så är det bara att betala. Det som är intressant med Spotify är att det är så enkelt att dela låtar med andra eller att skapa spellistor som man bygger upp tillsammans med sina vänner. Den sociala intergrationen med Facebook är också enkel och bra om man vill ta reda på vad ens vänner lyssnar till, synd bara att man inte kan koppla samman andra sociala medier till Spotify. Däremot ligger de efter med utvecklingen då det saknas bra appar för t.ex. iPad.

Wimp är en relativt ny aktör på musikhimlen. Det är ett norskt företag som valt en lite annan modell, man måste helt enkelt betala för att nyttja tjänsten men första månaden är gratis och man kan avsluta tjänsten efter det att en månad har gått och då har det inte kostat dig något.  Wimp arbetar mer med att rescensera artister på ett mer aktivt sätt vilket ger en lite mer personlig touch på tjänsten. Wimp har också en snygg app för läsplattor utöver de appar som finns för mobiltelefoner. Wimp har nu en tjänst som innebär att man kan importera spellistor från Spotify in i Wimp vilket förenklar övergången till Wimp om man så önskar.

Grooveshark är ett lite annorlunda koncept och rent juridiskt ligger Grooveshark i gråzonen då man har möjlighet att ladda upp egna låtar. Dock ligger inte det juridiskt komplicerade på användarna utan snarare på de som driver tjänsten. I vilket fall så är det en gratis tjänst utan talande reklam mellan låtar, däremot finns det lite banners här och var som stör något. Om man betalar 9 US-dollar i månaden eller 99 dollar för ett år så får man tillträde till den skarpa versionen som kallas för Grooveshark Anywhere. Med denna är det precis som Spotify möjligt att lyssna på låtar i offlineläge. Dock har inte Grooveshark direkt stöd för Apples iPhone eller iPod utan då måste man jailbreaka telefonen för att det ska fungerar. Däremot är det stöd fullt ut mot Androidenheter mfl. Även Grooveshark har kopplingar till sociala medier och man har möjlighet till att dela spellistor mm. Konto har man om man har konto på Facebook eller Google.

Google Music slutligen är något annat än de tre ovan. Det är en musiktjänst som är ny och inte tillgänglig för så många ännu, man lät öppna för beta-testning men stängde snart igen tyvärr. Detta är en något annorlunda tjänst då man laddar upp sitt eget musikarkiv till deras molntjänst och sedan finns alla låtar tillgängliga var man än är, det funkar också att strömma via en mobil enhet även om det inte finns ngn app för detta ännu. Fördelen här är att man kommer åt uppemot 20 000 låtar om man har så många och vill ha dem i molnet. Däremot lär vi säkert få se en juridisk vända gällande Google Music. Ännu finns inga sociala kopplingar till andra användare men däremot så får man del av en hel del låtar gratis via Google Music. Något som är snyggt med Google Music är att man har bäddat in texten till de låtar som spelas vilket gör att man inte längre behöver söka upp låttexterna på annan sida.
Låttext presenteras till höger 

Vad ska man då välja, vilken är bäst?

Denna fråga är nästan omöjlig att svara på. Det man bör komma ihåg är att samtliga tjänster inte har ett komplett musikutbud, de låtar och album som man kanske finner i Spotify saknas kanske i Wimp eller Grooveshark, eller omvänt. Men vill man slippa reklam som avbryter musiklyssnandet allt för ofta så är Grooveshark ett mycket intressant alternativ. Det är gratis, enkelt att komma igång med och lätt och hantera. Vill man däremot lyssna till musik i mobilen och har en iPhone så går Grooveshark bort och Wimp eller Spotify kvarstår. Med tanke på att Wimp erbjuder en iPad-app också så är den ett roligare alternativ istället för Spotify som idag inte har någon app för iPad, Spotify har docke en app för Android.

Prismässigt ligger Grooveshark bäst till då det kostar halva priset att prenumerera på Grooveshark i förhållande till Wimp eller Spotify, däremot vet man aldrig hur länge en tjänst som Grooveshark får finnas kvar, å andra sidan vet inget om de andra tjänsternas framtid heller så detta argument faller rätt platt ändå.

Jag tror inte man kan säga att den ena eller den andra är bättre. Däremot tror jag att det är bra att testa ibland och se sig om efter något nytt. Det var jag tvungen att göra när jag inte lyckades finna de låtar som jag sökte efter i Spotify, då blev letandet ett spännande projekt som lite övergripande beskrivs i resultatet ovan. För egen del kör jag just nu Spotify, Grooveshark samt Google Music. Detta då dessa tre kompletterar varandra snarare än står i motsats till varandra.

2011-08-23

Evernote-kom ihåg allt

Om du inte har upptäckt Evernote ännu så har du verkligen missat något. Detta är inte bara en app, det är en molntjänst och ett program för datorn såväl som en webbtjänst. Evernote finns överallt om du vill. Jag har testa Evernote under lång tid och varje gång slås jag av att det finns så mycket mer att göra med appen.

Skapa ett konto på Evernote och ladda ned appen till din mobil eller läs/skrivplatta. Evernote har stöd för de flesta system och mobila enheter.

Vad är det då som är så fantastiskt med Evernote? För egen del så kommer jag kanske inte ihåg allt men jag samlar väldigt mycket i Evernote. Bilder som det kanske finns text på blir OCR-scannade så att även bilders text blir sökbara i Evernote. Om jag är på en websida som jag vill spara av någon anledning, kanske inför en föreläsning, så sparar jag den genom att klicka på den lilla ikonen enligt bilden till vänster så finns den tillgänglig för mig när jag senare behöver den. Nu tänker nog många, men varför inte bara göra ett bokmärke. Jo poängen är att när jag senare söker efter information inom mitt område så kommer även min artikel att dyka upp som ett sökresultat. Du kan dessutom söka direkt i Evernote och alltid komma åt det du sparat. Kanske är det kontaktuppgiften på ett visitkort som du fotade av, receptet på kakan eller den där informationen om tävlingen som du fotade av. Det som är bra är att det är enkelt att organisera allt och på så sätt kan du finna alla dina recept som du vill åt.

Bild av något av mina inlägg mm
Och visst finns det positioneringsmöjlighet för den som önskar det, inte minst vad gäller bilder. Jag låter nästan som en säljare men det jag beskriver ovan är bara toppen på isberget i allt man kan göra med Evernote. Om man ser till att andra program och tjänster som är kopplade till Evernote (se Trunk) så inser man att det finns något för varje behov och person.

Du kan också maila rakt in Evernote vilket är praktiskt om du inte är vid din egen dator. Jag har själv lagt i Google+ en krets som består endast av en "medlem", det är Evernote-mailadressen och när jag ser något intressant så låter jag denna krets få del av innehållet och då kommer även detta rakt i mitt "extra" minne.

Jag kommer inte ihåg allt...men jag kommer åt allt mycket enklare nu.

Visst finns det alternativ till Evernote, som t.ex. Springpad men för egen del anser jag att Evernote nog ligger snäppet före. Andra alternativ till Evernote och Springpad finner ni på denna lista: Evernote alternatives

Pris: Gratis (extra utrymme kostar men gratisutrymmet räcker långt)
System: Android, iPhone, iPad, iPod,  Windows Mobile, Blackberry, Mac, Windows mfl.
Kategeri: Nytta, Organisation, pedagogik

ScreenChomp-rita och dela på enkelt sätt


Lätt och rita och att spela in samtidigt
Jag gillar appar som ger inte minst elever möjlighet att på egen hand sitta och resonera högt för sig själv. Genom att låta barn berätta med egna ord så lär man sig så mycket mer än när vi försöker pressa ur rätt svar eller de svar som barnen tror att vi efterfrågar. Därför gillar jag iPad-appen ScreenChomp som är en enkel whiteboard. Fördelen med denna är att man kan spela in allt som man säger samtidigt som man ritar/skriver. Detta innebär att det är möjligt att följa en elevs tankegång när man kan lyssna till hur denne resonerar. Mer intressant är det att vi kan lära oss så mycket om eleven och kanske också förstå var någonstans ett problem ligger när det hela tide låser sig för eleven ifråga.

Det som däremot inte är lika bra är att det inte fungerade att dela filmen via molnet, det finns bara två alternativ för delning vilket är ScreenChomps eget moln samt Facebook. Inget av alternativen för delning fungerade när jag testade men det är förhoppningsvis temporärt. Dessutom önskar jag fler delningsalternativ t.ex. via e-post eller typ Sugarsync eller Dropbox.

Pris: Gratis
Kategori: Utbildning
Ont om delningsalternativ

2011-08-22

Hey Tell både för Android och iPhone


Heytell appen som finns både för Android och iPhone är en rolig app som tillåter att man kan sända korta ljudmeddelanden till varandra på ett mycket enkelt sätt. Fungerar som en Walkie Talkie ungefär. Frågan är varför man ska ha en sån här app? Jag kan ibland känna att det är lite drygt att SMSa och det går bra mycket fortare att bara kort tala in sitt meddelande och sedan bara släppa hold-knappen. Därefter går meddelandet iväg till mottagaren som man lagt till innan via telefonboken. Det som är det fina är faktiskt att få höra rösten från den som sänder ett meddelande, men visst vill man ibland säga "kom" efter att man talat in sitt meddelande :-)

Appen är gratis men det finns en "affär" i själva appen där man kan köpa till nya ljud eller ringsignaler samt även möjlighet till att sända meddelande till en hel grupp.

Pris: Gratis
Kategori: Kommunikation

Intervallträning med iPhone-ITGO och Nike+


Det saknas inte statistik i Nike+.
Intervallträning är kanske inte världens roligaste. Att springa en 20-30 sekunder allt man har för att sedan vila med sakta jogg i 40-60 sekunder kan vara ett upplägg för att bättra på farten i löpningen men visst är det lite tråkigt ibland? Jag springer själv med Nike+ appen som jag tycker är perfekt för vanlig löpning men som saknar intervalltränings-program. Jag har därför varit på jakt efter en app som dels ger möjlighet till intervallträning men som också loggar träningen via GPS. Det har varit svårare att finna. Däremot går det att samköra Nike+ med appen ITGO som är en mycket intressant intervall-app. ITGO går givetvis att använda som fristående intervallapp.
ITGO-intervallträning



ITGO som kostar 28 kronor är värd pengarna. Inledningsvis är den lite komplicerad men efter det att alla inställningar är gjorda så funkar den klockrent. Poängen med denna är att man kan koppla musik till den och skapa spellistor som dels består av lugna låtar (för de lugna avsnitten i intervallträningen) samt en mer fartfylld lista för hastighet. När det byts från lågintensivt till högintensivt så burrar det till i telefonen och en röst säger "fast" samtidigt som musiken snyggt växlar över från lugn musik till fartfylld sådan. Ett tips är att välja låtar för den "snabba" listan som kommer igång direkt så man slipper långa intron eller lugna starter på en senare tempofylld låt.

För att samköra apparna och få möjlighet till att kunna logga samt studera sin intervallträning på Nike+ formidabla hemsida så måste man först slå på Nike+ -appen och där välja bort att lyssna till musik samt att när det är dags att ge sig ut på intervallträningen starta träningspasset. Därefter startar man ITGO och sätter igång passet. Det går att välja att starta och avsluta med ett uppvärmings (typ promenad eller lätt jogg) innan själva passet sätter igång. Sen är det bara att köra och faktum är att detta med musiken ger en bra kick då lugnt varvas med tempofylld musik. Detta är ett bättre alternativ för mig istället för att titta på klockan hela tiden vilket i sig skapar en viss stress.

När passet är slut är det bara att stänga båda apparna och nedan ser vi ett resultat av en tempoövning som loggats på Nike+ sida.
Bra översikt på Nike+- hemsida