2011-08-31

Visst har vi sett bilden...men vad är det?

Ni har troligtvis sett bilderna både på papper såväl på en del webbsidor, de sk. qr-koderna (QR-Quick Response). Men kanske har ni inte testat dem. I korthet handlar det om att istället för att ha en lång adress som man ska memorera eller skriva upp (med risk för felkällor) så kan man istället med en smartphone ta ett kort av bilden och vips så händer något. Det kan vara det att du blir direktförflyttad via den mobila webbläsaren till en annan sida eller så innehåller koden kontaktuppgifter eller börjar att installera ett program. Egentligen så är det fantasin som sätter gränser för vad man kan hitta på med dessa. Varför inte sända ut en inbjudan till något event på detta sätt eller sända en kartbeskrivning.

Läs t.ex. SocialTimes intressanta lösningen en person skapat för att kunna hålla ett föredrag men inte har möjlighet till att använda datorprojektor. Jag har under tiden jag funderat över qr-koder kommit på flera sätt att använda dessa under föreläsningens gång...mycket roligt ska det bli.

Testa var denna länk tar er
För att skapa en sån här kod så är det enklast att gå in på t.ex. Googles URL-shortener goo.gl. Fördelen med att nyttja goo.gl är den att du faktisk i efterhand kan få statistik över hur många som nyttjat din länk eller qr-kod samt återkomma till de koder du sedan tidigare förkortat. Om man inte vill nyttja Googles tjänster kan man gå in på BeeTagg som erbjuder samma lösningar som Google.

Det krävs dock att du har ett program i din smartphone som kan läsa av qr-koder, det finns gott om dem och nedan ger jag endast ett förslag men som fungerar på de flesta enheter.

Kategori: Nytta
Operativsystem: Alla smartphones, se lista över olika mobila enheter på BeeTagg
Pris: GratisNo comments: