2011-09-23

Appzilla 2- iPhones Victorinox-alternativ

Visst har det hänt, att man är ute efter en app men har inte laddat ned den. Kanske behöver du använda iPhonen som en ficklampa då inte skärmens ljus räcker till eller du kanske vill mäta av ljudnivån i ett rum. Det vill säga...appen som du behöver just nu men inte tidigare förstått att ladda ned. Appzilla 2 råder bot på många av dessa problem då appen i sig innehållet 100 olika appar i en och samma app. Jag har själv nyttjat flera av apparna precis när man behöver den. Det kan vara så enkelt som att ha en metronom för att hålla takten när man spelar ett instrument. Mycket finns i denna app...inte allt...men mycket. Så för 7 kronor får du flera appar som annars skulle kostat 7 kronor styck...fiffigt!

Jag har tyvärr inte funnit någon motsvarighet till Android, men tar gärna emot tips.

Namn: Appzilla 2
Kategori: Nytta
Operativsystem: iPhone/iPod Touch/iPad
Pris: 7 kronor

2011-09-19

Happi stavar HD-korsord för barn

Har du ett barn i din närhet som just håller på att lära sig stava så är appen Happi Stavar HD en rolig utmaning för barnet. Det är enkla korsord som skall lösas och där man kan välja mellan att ha stora eller små bokstäver. Det finns många olika korsord med högre svårgihetsgrad desto mer man håller på. Jag har själv testat appen på min 6-åring och faktum är att hon verkligen uppskattade Happi Stavar.

Det finns även en app som heter Happi Läser men denna landade inte lika väl i dotterns tycke som Happi Stavar.


Namn: Happi Stavar
Kategori: Utbildning
Operativsystem: iPhone/iPod Touch/iPad
Pris: 15 kronor

2011-09-15

En bild säger...tusen ord?

Där kom den, jag har funderat på just detta och nu har något skapat tjänsten Fotobabble. Appen som du kan använda bilden till att lägga ljud på och sedan säga något mer än bara det bilden säger (måste fungera toppen för kontaktannonser). Fotobabble finns som en tjänst på webben såväl som en app för iPhone så att man snabbt kan skapa ett ljudlager på bilden för att sedan kanske publicera den på något socialt forum.

Kul och enkelt och här är mitt resultat ;-)


Namn: Fotobabble
Kategori: Nöje/Foto
Operativsystem: iPhone/dator
Pris: Gratis

Google Goggles har just blivit smartare

I går uppdaterades programmet Google Goggles som är Googles fiffiga kameratjänst. Tjänsten bygger på att om du tar ett kort på t.ex. Sixtinska kapellet så kan Google Goggles identifiera utifrån bilden vad du har fotat samt erbjuda mer information om det du ser. Detta är det som brukar kallas för förstärkt verklighet (Augmented Reality) men som i tidigare version av Google Goggles var en särskild tjänst. Nu har man skapat möjligheten till att låta Goggles verka i bakgrunden så att du inte ska behöva tänka på att slå på programmet när du vill ha mer information, det sker per automatik istället. Tjänsten är alltså assimilerad för Androidanvändare om man så önskar.

Det kan innebära att du är på semester och när du väljer att använda din Android-drivna telefon som kamera så kan Google automatiskt identifiera landmärken, målningar och andra intressant objekt i mina bilder. Här finns alltså enorma möjligheter till att få spännande information. Ytterligare kan Goggles också översätta ord på skyltar och andra texter till sex andra språk (samt löser Suduko-pussel)

Google Goggles finns i viss mån för iPhone men inte med samma funktionalitet som för Androiden utan är integrerad i Goggles app Sök på Google.

 Givetvis kan man ifrågasätta detta med integritet mm men de frågorna hanterar jag i min andra blogg och inte här.

Namn: Google Goggles
Kategori: Nytta, Foto
Operativsystem: Android 1.6 och uppåt
Pris: Gratis



2011-09-14

Låna biblioteksböcker till Samsung galaxy Tab och iPad

Det är inte alldeles enkelt att låna böcker till sin läsplatta. Detta beror på att biblioteken har ett skydd på sina böcker vilket gör det hela lite mer komplicerat, men det går att komma runt oavsett om du har en Samsung Galaxy Tab (tror att det gäller alla Androidenheter faktiskt) eller en iPad. Tidigare har det inte varit möjligt att läsa e-böcker på Android men med programmet Bluefire Reader så löses allt fint. Nedan beskriver jag hur man går tillväga både för iPad och Samsung Galaxy Tab 10.1. Observera att det går att låna böcker direkt till sin läsplatta utan att behöva "gå över datorn". Bland annat måste ni ha s.k. Adobe-ID som man skapar gratis på Adobes sida (se nedan) samt även lägga in dessa uppgifter sedan i programmet Bluefire Reader vilket ni gör under "Info" i Blufire-programmet.

För att låna böcker på iPad krävs tre saker:
  1. Ett lånekort på ditt lokala biblioteket samt att biblioteket ger möjlighet till att låna ut e-böcker (vilket de flesta bibliotek gör idag)
  2. Ett Adobe-ID för att kunna läsa bibliotekets e-böcker.
  3. Programmet Bluefire Reader
Gå sedan in på eLib och se om ditt bibliotek är kopplat till eLib. Välj sedan en bok och ange ditt bibliotekskortsnummer. Välj formatet epub till iPhone, till iPad funkar både ebup och pdf men epub är att föredra. Klicka på "hämta hem" bok och sedan på länken som dyker upp. Klicka sedan: "öppna i Bluefire".

För att låna böcker på Samsung Galaxy Tab 10.1 krävs fyra (4!) saker:

  1. Ett lånekort på ditt lokala biblioteket samt att biblioteket ger möjlighet till att låna ut e-böcker (vilket de flesta bibliotek gör idag)
  2. Att webbläsaren Firefox för Android är installerad
  3. Ett Adobe-ID för att kunna läsa bibliotekets e-böcker.
  4. Programmet Bluefire Reader för Android
Det har visat sig när jag testat att webbläsaren som kommer med Samsung Galaxy Tab inte klarar av att ladda hem ePub-filen som skall importeras in till BlueFire Reader. Det klarar dock Firefox och när man via Firefox klickar på länken på bibliotekets sida som säger: Hämta boken genom att Klicka här (se bild nedan) så får man ett nytt alternativ.

När du har klickat på länken enligt ovan så får du upp följande alternativ (kan se annorlunda ut beroende på vilka program man tidigare har installerat)


Välj här nu "Download to Bluefire Reader", om allt fungerar som det ska så är det bara att börja att läsa.

Nu kan du börja att läsa på din Samsung eller iPad och det bästa av allt är...att allt är gratis.

2011-09-11

Gröna appar

Jag har just cyklat en kortare sträcka och har insett att efter 4 kilometers cykling på tiden 13.50 så har jag sparat in 0.61 kg koldioxid just på grund av att jag tog cykeln och inte bilen. Det finns en mängd GPS-tjänster som mäter både det ena och det andra men detta var lite mer givande anser jag. Jag återkommer till denna app snart.

"Gröna" appar, dvs appar som fokuserar på att göra kloka miljövänliga val eller som åtminstone får en att tänka till blir fler till antalet.  Lantmännens app "Många sträckor små" som jag använde mig av i cykelexemplet ovan är en sådan. Det är inte bara det att man får se hur mycket koldioxidutsläpp man besparar naturen utan även möjlighet till komma högre upp på stegen vad gäller ens egna utmärkelser. Jag är ännu bara en nybörjare i denna app men kommer att satsa på att få titeln "aktivist" vilket innebär att man ska spara in totalt 100 kg CO2. Givetvis går resultaten att dela på Facebook men poängen med denna app är att man snarare fokuserar på miljön än sina egna privata insatser. Fokus ligger alltså på något annat än mig. Men...det finns ett tävlingsmoment och det är att den som cyklar längst under september månad kan vinna bl.a. en cykel.

Namn: Många sträckor små
Kategori: Nytta
Operativsystem: Android/iPhone
Pris: Gratis

Foto: Sören Andersson
Även Naturskyddsföreningen har appar för att välja rätt fisk, frukt eller kött för att inte slita på jorden knappa resurser mer än nödvändigt.  Naturskyddsföreningen skriver bland annat följande om appen:
Grön guide för iPhone och Android är gratis och innehåller praktiska tips från Naturskyddsföreningens experter. Här finns råd om barnprodukter, klimatsmart mat, hur du kör bil bensinsnålare och kan minska energiåtgången hemma. Med Fiskväljaren, Fruktväljaren, Grönsaksväljaren och Återvinnaren är det enkelt att göra snabba och miljökloka val med hjälp av mobiltelefonen.
Bra att kunna snabbt kolla upp huruvida en produkt är bra att köpa eller ej och  är dessutom gratis.



Namn: Grön Guide

Kategori: Nytta
OperativsystemAndroid/iPhone
Pris: Gratis


Slutligen tänkte jag tipsa om iPhone-appen "A glass of Water" som är biltillverkarens Toyotas app för att köra miljövänligt (om det nu är så att man inte kan ta cykeln). Denna app är lite rolig då den känner av hur ryckigt du kör samt även registerar hastigheter vilket innebär att den kan avgöra om du köra miljövänligt eller ej. Tanken med vattnet är att appen fungerar som ett glas fullt med vatten och ju ryckigare du kör, desto mer vatten spills ut.


Namn: A Glass of Water
Kategori: Nytta
Operativsystem: iPhone
Pris: Gratis

2011-09-07

Reseguider gratis, men snabba på

mTrip erbjuder gratis reseguider vilka annars kostar 45 kronor styck. Kan vara värt att ladda ned medan det är gratis och det är det bara enligt schemat nedan. Så om ni inte laddar ned idag så kostar de 45 kronor imorgon och det är ju synd att betala för något som gratis. Sen är ju inte resan gratis kanske men det är en helt annan historia.

mTrip har också kopplat en social funktion till appen bildet innebär att det är möjligt att ge omdömen mm för olika boenden eller ställen i den stad man besöker.

Nedan ser ni vilka guider som är gratis just idag:

Onsdag den 7/9
London
Torsdag den 8/9
Fredag den 9/9
Namn: mTrip
Kategori: Nytta, Resa
Operativsystem: iPhone
Pris: idag kanske gratis, annars 45 kronor

2011-09-06

Netrobe - appen som jag aldrig trodde jag skulle tipsa om

Det bör sägas direkt...jag är inget modelejon eller kan särskilt mycket om kläder. Jag är den tråkiga jeansmannen som bode vetat bättre. Men i vilket fall, appen som jag nu upptäckt är Netrobe, din virtuella garderob för dig som vill ha koll på dina kläder. Idén tycker jag är rätt kul även om jag troligtvis aldrig kommer att nyttja den annat än till att lära mig med om olika virtuella tjänster. Du kan med Netrobe ta kort på dina kläder, kategorisera dem utifrån klädsort, årstid (dvs när de passar att användas), storlek, färg, stil mm. Dessutom kan man lägga in i appens almanacka vilka dagar man hade en sorts tröja eller byxor för att inte upprepa sig allt för mycket.

Netrobe är inspirerad av scenen i filmen Clueless där Alicia Silverstone sitter och väljer kläder i sin virtuella garderob, se scen nedan:


I appen är det möjligt att ta kort på sina kläder men även att ta bort bakgrunden så att endast klädesplagget är kvar. En liten redigeringsmöjlighet alltså men som kräver att man fotar sina kläder mot en tydligt kontrasterande bakgrund.

Jag kan tänka mig att denna app kan bli mycket populär hos de som är intresserade av kläder och som vill hålla koll på sin garderob. I förlängningen kommer nog en koppling ske i appen gentemot flera klädkedjor som på så sätt kan skapa riktad reklam utifrån det man själv har i sin virtuella garderob.

En film från Netrobe visar mer:



Namn: Netrobe
Kategori: Nytta
Operativsystem: iPhone
Pris: 15 kronor

2011-09-05

Moodagent - musikapp för humöret



Kanske kommer en app som Moodagent att försvinna inom kort. Detta då denna app skannar igenom de låtar som man har på sin mobila enhet för att sedan kunna skapa låtlistor som baseras på ens egna humör. Varför den försvinner, åtminstone i denna form, är för att snart lär vi inte ha musik i våra enheter utan strömma dem via "molnet".  Idén är dock kul och appen är på intet sätt ny men värd att nämnas ändå. Det går alltså ut på att enkelt välja vilken sorts musik jag vill lyssna på och där jag kan välja mellan kategorierna "happy", "angry", "sensual", "tender" och "tempo" och en spellista visas därefter nedanför med de låtar som den valt ut. Det går också att kombinera flera kategorier, för visst kan man vara lite arg och vilja ha lite tempo samtidigt?

Det går även att få rekommendationer på sådan musik som man just lyssnar till samt även att dela sina spellistor eller låtar med andra.

Moodagent finns för de flesta mobiler och kommer i en gratisversion som dock har reklam samt en utan reklam för 36-38 kronor. Och om inte denna funktion snart kommer i t.ex. Spotify eller Wimp så skulle jag bli lite förvånad.

På tal om musik och spellistor så måste jag bara nämna sidan/tjänsten Spotalike, det finns ingen app för denna men det är ändå värt att känna till.


Namn: Moodagent
Kategori: Musik
OperativsystemNokiaiPhoneAndroidBlackberry
Pris: Gratis med reklam eller 36-38 kronor utan reklam

Waze-Social GPS navigering

Waze är ingen ny app men däremot en rätt intressant GPS-programvara. Medan andra GPS-navigeringsprogram för bilen bygger på att man sitter i sin bil omedveten om omvärlden så bygger Waze på socialt nätverk. Tanken är att du som bilist kan göra din körning offentlig vilket innebär att andra kan se var du kör någonstans, detta är kanske inte så intressant i sig men en kul grej. Mer givande är kanske det att alla kan uppdatera hur trafikläget ser ut på olika vägar samt även om det finns några trafikkontroller längst min körsträcka. Desto mer aktiv man är desto fler poäng får man så det finns ett rankingsystem.
Tanken bygger på ett crowdsourcingsystem som innebär att istället för att man skall betala för kartor med information så bygger alla bilister som använder programmet själva upp informationen. Det innebär att om jag kör på en gata som ingen annan kört på tidigare när man nyttjat Waze så läggs informationen upp i deras databas. Tanken är alltså att tillsammans bygga en tjänst där allt som är aktuellt uppdateras av förarna själva. Du kan själv gå in på deras webbsida för att se vilken aktivitet det är just nu.


Se film nedan för mer information




Program: Waze
Kategori: Nytta
Operativsystem: Nokia, iPhone, Android, Blackberry
Pris: Gratis

2011-09-04

Discovr för iPad/iPhone - upptäck mer

Visst har vi väl funderat över om det inte finns en app som kanske fungerar lite bättre än den app som man just nu använder, eller ibland vill man bara ha nya uppslag för nya appar. Discovr Apps gör just detta och appen gör det bra. Upplägget bygger på att man väljer ut en app som man tycker är bra eller nyfiken på och utifrån denna så faller nya förslag ut på liknande appar eller som har mer eller mindre samma tema. Det finns klart brister i systemet och alla appar som finns verkar inte listas men i vilket fall blir det till en intressant och nydanande upplevelse. Om man sedan dubbelklickar på en app som man är intresserad av så får man mer information om just denna samt möjlighet att köpa den eller lägga till den i min önskelista. För mer info se film nedan. Denna app finns tyvärr inte för Android men funkar på alla enheter för Apple såsom iPod touch/iPhone/iPad.

Kategori: Nytta/nöje
Operativsystem: iPod Touch/iPhone/iPad
Pris: 7 kronor



Sedan får man inte glömma deras andra app som bygger på samma idé men som heter Discovr Music. Idén är samma som ovan med den skillnaden att här har man integrerat filmer från Youtube så att om man dubbelklickar på en artist så får man utöver bibliografin även möjlighet att lyssna på låtar av artisten samt att också se på ev. musikvideos från denne.

Även denna är enbart för iPad mfl och kostar 15 kronor.

Kategori: Musik
Operativsystem: Apples
Pris: 15 kronor.